Skip to content

PKVW® nieuws

Politiekeurmerk Veilig Wonen® (PKVW)

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen draagt bij aan inbraakpreventie en sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en in buurten en wijken. Een inbreker heeft langer de tijd nodig om binnen te komen in een woning die is beveiligd volgens de PKVW-eisen. Het Politiekeurmerk maakt inzichtelijk wat de gemeente concreet aan veilig wonen doet en draagt bij aan een prettige en veilige woonomgeving.

Geslaagde inbraken nemen tot 80 procent af ten opzichte van woningen zonder Politiekeurmerk. Kijk voor meer informatie op de website van het Politiekeurmerk.

Politie Keurmerk Veilig Wonen erkend

Waar moet je op letten als je een slotenmaker inschakelt?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft KeyService Nederland / Plumberservice uit Helmond hoge boetes gegeven voor agressief en misleidend handelen. Consumenten dachten dat zij een lokale slotenmaker inschakelden, maar dit was niet zo.

Tips

Wil je een slotenmaker inschakelen? Wees kritisch en maak vooraf goede afspraken. Op de website consuwijzer.nl vind je deze tips:

 1. Wees kritisch bij het zoeken
 2. Check het NSSG en het PKVW
 3. Check adresgegevens
 4. Check de KVK-gegevens
 5. Check reviews
 6. Maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs

Erkende slotenmaker

Zet nu het telefoonnummer van een PKVW-erkende slotenmaker bij jou in de buurt in je telefoon. Dan weet je zeker dat je zaken doet met een betrouwbaar bedrijf dat kwaliteit levert. En weet je in geval van nood wie je bellen moet.

De inbreker in beeld

Gelegenheidsinbreker

 • Pleegt zo’n 90% van alle inbraken.
 • Treft weinig voorbereiding en slaat zijn slag wanneer de gelegenheid zich voordoet.

Professionele inbreker

 • Handelt vaak in opdracht
 • Bereidt zich goed voor en heeft eigen werkwijze

Mobiele bendes

 • Bereiden zich ter plaatse voor
 • Plegen in aaneengesloten periodes meerdere woninginbraken per dag

Cilindertrekken populaire inbraakmethode

De laatste jaren is cilindertrekken populair als inbraakmethode. Bij cilindertrekken wordt met speciaal gereedschap de cilinder uit het slot getrokken. Daarnaast zijn het openbreken van deuren en ramen, het boren van gaatjes of het breken van het cilinderslot nog steeds gangbare inbraakmethoden.

Zie inbraakmethodes voor meer informatie.

Inbraakcijfers

Het aantal inbraken daalt al jaren. Die afname is voor een groot deel te danken aan preventie.

Criminaliteit voorkomen met buurtpreventie

Buurtpreventieprojecten werken preventief tegen criminaliteit en helpen bij de aanpak ervan. Doordat burgers oplettend zijn in hun wijk, wordt de heterdaadkracht vergroot.

Back To Top